Menu

Dodiplomski študij v ZDA

Prijava na študij v ZDA je precej bolj kompleksna, kot prijava na študij v Sloveniji. Že sam postopek odločitve kam se prijaviti je veliko težji, saj je na voljo več možnosti in postopek izbire vključuje premislek o več faktorjih kot pa samo smer študija.
Pri študiju v ZDA se je potrebno zavedati, da bomo v proces prijave morali vložiti kar nekaj dela in da prej ko se odločimo za študij v ZDA in začnemo delati v tej smeri, lažje nam bo. To pa ne pomeni, da se ni mogoče za dodiplomski študij v ZDA odločiti šele na začetku 4. letnika srednje šole.
Kot prvo, je nujno, da se zavedamo, da študij v ZDA deluje po principu prostega trga. Najprej so na vrsti univerze, ki se aktivno trudijo privabiti študente, da se prijavijo. Po zbiranju informacij študenti izberejo določene univerze, ki jim ustrezajo ter se nanje tudi prijavijo. V naslednjem koraku univerze izberejo določeno število študentov in jim ponudijo mesta v naslednjem šolskem letu. Za razliko od Slovenije ni nenavadno, če je nekdo sprejet na več univerz. Potem so spet na vrsti študentje, da izberejo univerzo, kar pomeni, da bodo univerze želele prepričati sprejete študente, da izberejo njih, kar je tudi zadnji korak v procesu  (če ne štejemo waitlist).
Od ideje do prijave
vrste prijav
Ameriške univerze imajo roke za prijavo pred slovenskimi - večina rednih rokov je okoli novega leta, poznamo pa več različnih rokov in načinov prijave, na katere moramo biti pozorni in vedeti, kaj pomenijo (vse univerze nimajo vseh vrst prijav).
REGULAR DECISION
je normalen rok navadno nekje med koncem decembra in koncem februarja. Informacije o sprejetju dobimo spomladi (okoli konca aprila/začetka maja), in odločitev ali se bomo vpisali je na nas, saj naša prijava ni zavezujoča. V sklopu regular decision se lahko prijavimo na neomejeno število univerz.
EARLY DECISION
rok je navadno jeseni (veliko univerz ima dva roka early decision I & early decision II) in informacijo o sprejetju dobimo pred novim letom. !!! V kolikor se prijavimo early decision, se zavezujemo, da se bomo na univerzo tudi vpisali, če bomo sprejeti !!! - prijava je zavezujoča. Zaradi tega se je možno prijaviti early decision samo na eno univerzo.
EARLY ACTION
je podoben regular decision, razlika je le v tem, da je rok že jeseni, odločitev pa zvemo že pred novim letom. Veliko univerz ima dva roka (early action I & early action II). Lahko se prijavimo na več univerz, odločitev, ali bomo ponudbo sprejeli ali ne, ostaja na nas, saj naša prijava ni zavezujoča.
RESTRICTED EARLY ACTION
je neka mešanica early decision in early action. Prijavimo se lahko le na eno univerzo zgodaj, vendar naša prijava ni zavezujoča. Še vedno lahko ponudbo zavrnemo ali se prijavimo na regular decision (ne moremo pa se več prijaviti na early action).
PLUSI & MINUSI VSEH PRIJAV: V kolikor je mogoče, priporočam prijavo early action (restricted early action, če imamo res eno univerzo, ki nam je neizmerno všeč). Prej ko se prijavimo, več možnosti imamo (veliko univerz, posebno ivy league, sprejme veliko študentov v tem obdobju). Z zgodnjo prijavo pokažemo, da smo resni glede prijave na univerzo, hkrati pa nam daje možnost prijave v regular decision obdobju, če nismo sprejeti nikamor. Res pa je, da bolj kot je prijava zavezujoča (restricted early action in early decision), bolj resni kandidati izpademo pred univerzami. Regular decision pa nam da več časa, da prijavo izpopolnimo, če se za prijavo odločimo šele pozno/pozneje.
časovnica
V ZDA ni enotne časovnice za prijavo na univerze - roki univerz se lahko popolnoma razlikujejo! Zato predlagam, da si:
1.   izberemo univerze na katere se želimo prijaviti
2.   izpišemo vse roke
3.   ustvarimo časovnico za naše prijave
Idealen časovni okvir za prijavo je 1 leto. To je dovolj časa, da v miru opravimo vse izpite in se na njih dobro pripravimo oziroma jih popravljamo, v kolikor s prvim izidom nismo dovolj zadovoljni. 1 leto je tudi dovolj časa, da univerze dobro raziščemo, spoznamo, kaj želimo, zožimo svoj izbor ter v miru izpolnimo prijavnico.
To pa ne pomeni, da se ne moremo prijaviti prej kot v 1 letu. Lahko se le na prijavnici bomo morali delati bolj intenzivno in morda ne bomo imeli časa izboljšati rezultatov izpitov, če z njimi ne bomo zadovoljni ali pa bomo zamudili prijavne roke določenih univerz, če se odločimo prijaviti prepozno. Realno gledano se za prijavo potrebuje minimalno 3 mesece.
V idealnem scenariju, bi prve izpite delali maja/junija (tretji letnik srednje šole) ter jih ponavljali avgusta/septembra/oktobra (četrti letnik srednje šole), če s prvimi rezultati ne bi bili zadovoljni (!pazi! oktobrski testi so lahko za nekatere univerze pri early action/early decision že prepozni). Taka časovnica nam dovoljuje prijavo early action, poleg tega pa tudi nudi več priložnosti, za uspešne SAT teste (več o testih je razloženo spodaj).
Časovnica je odvisna od nas samih. Nekaj pomembnih vprašanj, ki si jih moramo zastaviti:
- v katerem roku se želimo prijaviti?
- ali si želimo imeti možnost ponavljanja testov?
- koliko časa potrebujemo za pripravo na teste?
- koliko časa nam vzame pisanje esejev (so del prijavnice)?
- ali vemo na katere univerze se želimo prijaviti?

Če se za prijavo odločimo šele v 4. letniku (jeseni) bomo bolj omejeni s prijavnimi roki, vendar je kljub temu dovolj časa za prijavo!
izbira univerze
Izbira univerz(e) kamor si želimo prijaviti je težja kot se morda zdi na prvi pogled. Za razliko od Slovenije, kjer odločitev sprejmemo na podlagi tega kaj želimo študirati, za izbiro univerze v ZDA obstaja precej več kriterijev.
Za iskanje univerze priporočam spletno stran College Board in njihov iskalnik univerz.
Iskalnik univerz
Že možnosti v iskalniku nam povedo, na kaj moramo biti pozorni pri iskanju univerze za nas. V mislih moramo imeti, da pri iskanju univerze v ZDA ne iščemo samo dobrega študijskega programa, ampak si izbiramo naše okolje za naslednja 4 leta. Pomembno je, da se z univerzo ujamemo, in točno to ujemanje bodo selection committees tudi iskali. Kot že omenjeno zgoraj, sistem vpisa na študij v ZDA deluje po principu prostega trga in univerzo zbiraš podobno, kot zbiraš novi avto (veš, kaj hočeš in vse dobro raziščeš preden se odločiš za najboljšo opcijo zate).
Nekaj pomembnih faktorjev o katerih moramo razmisliti pri izbiri univerz v ZDA:
type of school
2-year or 4-year?
private or public?
liberal arts college?
small, medium or large?
single sex or coed?
religious affiliation?
PS: klikni tukaj do obrazložitve kakšne vrste šol obstajajo v ZDA
majors & study environment
which majors are available?
study options?
test scores & selectivity
how selective are schools?
what is the average test score of admitted students?
location
where in the US you want to be?
rural or big cities?
sports & activities
which sports are available?
which activities are available?
Greek life?
additional support programs?
campus services?
disability services?
campus & housing
rural, suburban or urban campus?
residential or commuter campus?
housing availability?
finance
% of financial need a school can meet?
tuition & fees?
work-study programs?
is financial aid available for international students?
are college application fee waivers available?
idelogoy & values

do our values align with the university?
Prijavimo se lahko na poljubno število univerz (razen v primeru early decision oziroma restricted early action v zgodnjem roku). Pomembno pa se je zavedati, da so prijave plačljive, vsota je odvisno od univerze ( razpon se giblje nekje od 50 do 120 eur). Nekatere univerze ponujajo college application fee waiver, kar pomeni, da nam za prijavo ni potrebno plačati nič. Vse informacije o prijavi najdemo na spletnih straneh univerz.
Priporočam, da si v prvo zberemo okoli 10 univerz, za katere se nam zdi, da nam ustrezajo in jih podrobneje raziščemo in izločimo tiste, za katere ugotovimo, da nam niso všeč (ali dodamo še nekatere nove).
Pri prijavi je dobro paziti, da se prijavimo vsaj na eno t.i. safety school. To je šola za katero smo prepričani, da bomo sprejeti.
Dobra ideja je tudi, da univerzo pred prijavo kontaktiramo - ponavadi Admissons Office ali Financial Aid Office za vprašanja glede finančne pomoči. Velikokrat nas univerze povežejo s trenutnimi študenti katere lahko vprašamo glede vsega in dobimo iskrene odgovore. Večina univerz ima tudi perspective students days, kar pomeni da lahko univerzo obiščemo in tam tudi prespimo. Ker pa je mogoče to za mednarodne študente malo težje, je dobro da se vsaj povežemo s trenutnimi študenti.
Če bi želeli trenirati kakšen šport (tukaj ne govorim le o profesionalnih športnikih) je dobro, da kontaktiramo tudi trenerja preden se prijavimo. Na kratko: v ZDA obstajajo 3 lige (division 1, division 2 in division 3). D1 šole tekmujejo z drugimi D1 šolami in ponujajo športne štipendije in tukaj trenirajo profesionalni športniki. D2 šole tekmujejo z D2 šolami in D3 šole z D3 šolami. Pri univerzah v division 3 (D3), športne štipendije niso mogoče in vse je bolj posvečeno študiju kot športu - še vedno imaš treninge in tekmovanja, vendar se lahko kadarkoli odločiš, da boš s športom prenehal in tudi treningi niso tako intenzivni. D2 šole pa so nekaj vmes med D1 in D3 (lahko ponujajo športne štipendije). Sama sem obiskovala univerzo, ki je spadala pod D3 (torej fokus na študiju in brez športnih štipendij) in tudi plavala vse 4 leta na collegu, tako da z veseljem odgovorim na vprašanja tudi na športnem področju.
Prijava - vse, kar potrebujemo za prijavo
Ko si izberemo univerze na katere se želimo prijaviti, morajo njihove spletne strani postati naše največkrat obiskane strani. Na spletni strani (ponavadi pod zavihkom perspective students & international students) bomo zvedeli vse informacije.
prijavnica
Na spletni strani univerze bomo dobili informacije o prijavnici. V večini primerov bo to Common App.
Common App
Preko Common App se lahko prijavimo na več univerz, kar pomeni, da ni potrebno, da za vsako univerzo izpolnjujemo svojo prijavnico. Del prijave (osnovne informacije bo povsod enak), del prijave pa bo specifičen na univerzo na katero se prijavljamo (ta del se nam bo odprl šele ko izberemo univerzo, kamor želimo poslati prijavo) - po navadi so to dodatna vprašanja esejskega tipa.
Ni nujno, da lahko uporabimo Common App, zato je ključnega pomena, da si dobro preberemo spletno stran univerze, kjer bo način prijave podrobno razložen.
Op. Večinoma je potrebno poslati dodatno prijavnico za finančno pomoč, če se prijavljamo za finančno pomoč (beri štipendijo) - več v nadaljevanju pod zavihkom finančna pomoč.
Na spletnih straneh univerz bomo izvedeli kakšne so zahteve za prijavo (requirments). Pomembno je, da to preverimo za vsako univerzo posebaj! Velikokrat so zahteve podobne ali celo enake, vendar to ni nujno. Prav tako moramo preveriti requirements za international students in ne domestic students. - večinoma se razlikujejo le v pogoju znanja angleščine.
deli prijavnice
PROFILE
To je eden lažjih delov prijave - naše osnovne informacije:​

- ime & priimek
- naslov
- državljanstvo
- kontaktni podatki
- in podobno
FAMILY
Tudi tukaj nam ni treba preveč razmišljati. Podati moramo informacije o svoji družini:

- ali imamo brate ali sestre?
- koliko so stari naši bratje/sestre in kaj počnejo (šola, služba?)
- kakšno izobrazbo imajo naši starši in kaj so po poklicu?
- in tako dalje
EDUCATION
Opis našega dosedanjega šolanja:

- kam smo hodili v šolo?
- smo se šolali v več državah?
- najvišja dosežena stopnja izobrazbe?
- in tako dalje
TESTING
Čeprav bodo testing centri naše rezultate poslali direktno izbranim univerzam, jih vključimo tudi že v prijavnico (če rezultate že imamo).
SCHOOL SPECIFIC QUESTIONS
To so specifična vprašanja univerze - ta del se nam bo odprl za vsako univerzo posebaj. Navadno so to še dodatna esejska vprašanja. Tako kot pri glavnem eseju, tega dela ne smemo podcenjevati. Ta vprašanja so napisale univerze same, kar pomeni da so jim izredno pomembna. Tudi tukaj je pomembno, da se v vprašanja poglobimo in dobro razmislimo o naših odgovorih. Z vsa bolj specifična vprašanja z veseljem odgovorim preko e-maila ali instagrama.
WRITING
Ta del pa je malo težji. Univerze iščejo zanimive kandidate, ki bodo univerzi prinesli dodatno vrednost, zato je del prijavnice tudi esej o nas. Predlagam, da eseju posvetimo zelo veliko pozornosti, saj brez dobrega eseja ne bomo sprejeti nikamor, tudi če imamo same odlične ocene. Pomembnost eseja ali kako napisati dober esej je težko razložiti - če imate specifična vprašanja, mi prosim napišite na instagram ali mi pošljite e-mail in vam bom z veseljem odgovorila in pomagala. Tukaj pa najdete primere esejev študentov, ki so bili sprejeti na top univerze, na tej povezavi pa promts do eseje na Common App.
RECOMMENDATION
Za prijavo bomo potrebovali priporočilna pisma naših profesorjev - večina univerz zahteva 2. Pomembno je, da izberemo profesorje, ki nas dobro poznajo in ki tudi govorijo angleško. Priporočilnih pisem ne bomo nikoli videli, zato da so lahko profesorji res objektivni. V prijavnici bomo le napisali njihove kontaktne podatke, potem pa bodo izbrani profesorji prejeli linke do obrazcev, ki jih bodo izpolnili.
ACTIVITIES, COURSES & GRADES
Opis obšolskih aktivnosti, koliko časa se z njimi ukvarjamo in kakšno vlogo imamo v teh aktivnostih (smo predsedniki kluba, blagajničarji, ipd)

Za razliko od Slovenije ocene predstavljajo le en del prijavnice in ne igrajo najpomembnejše vloge.
Testi
prijavnica
Za prijavo kot mednarodni študente bomo potrebovali test angleščine (razen, če smo srednjo šolo opravljali v angleško govoreči državi). Najpogosteje sprejeta testa sta IELTS in TOEFL (univerze zahtevajo določene oceno, kakšna je zahtevana ocena preverite na spletni strani univerze) in ju lahko opravljamo v Sloveniji. Več informacij o obeh testih najdete na spletnih straneh. Poleg tega veliko jezikovnih šol v Sloveniji ponuja pripravo na ta dva izpita in overview testov.
Sama sem opravljala test IELTS po enomesečnem tečaju v Angliji. Test je dokaj podoben maturi.
SAT ali ACT
Potrebovali bomo tudi test SAT ali ACT, ki ga opravljajo vsi perspektivni študentje - tako Američani kot tudi mednarodni študentje.
Sama sem opravljala SAT in z ACT nimam nobenih izkušenj, vse informacije o ACT pa najdete na spletni strani.
Vse informacije o tem kdaj in kje potekajo SAT izpiti, kdaj univerze prejmejo rezultate testov in tudi za samo registracijo in primere starih testov obiščite spletno stran
College Board - SAT
SAT za razliko od mature traja le 1 dan in le v pisni obliki. Test traja približno 4 ure in je sestavljen iz 5 glavnih delov:​​

Reading: 65-minute section with 52 questions (75 seconds per question)

Writing and Language: 35-minute section with 44 questions (about 48 seconds per question)

Math – No Calculator: 25-minute section with 20 questions (75 seconds per question)

Math – Calculator: 55-minute section with 38 questions (about 87 seconds per question)

Essay (optional): 50 minutes, one essay - nekatere univerze eseja ne zahtevajo, potrebno je preveriti na spletni strani univerze

Na spletni strani je vse res podrobno razloženo, zato prilagam kar povezave do različnih stani.
Kako se pripraviti za SAT?
Kar se tiče priprave na SAT smo Slovenci v malo slabšem položaju, saj se v šoli pripravljamo na maturo in ne na SAT kot Američani. Kljub temu pa se lahko na SAT dobro pripravimo sami (obstajajo tudi različni tečaji priprave na SAT, ki ti pri pripravi pomagajo, niso pa nujno potrebni - jaz sem se za izpit pripravila sama. Potrebni sta le motivacija in disciplina).
Knjig za pripravo je OGROMNO. Sama priporočam:
1. THE OFFICIAL SAT STUDY GUIDE (najnovejša izjava): vsebuje pretekle SAT teste in jo izda College Board.
!!! teste iz te knjige se lahko najde tudi na spletni stani College Boarda zastonj!!!
Če kupujemo knjigo je pomembno, da res vzamemo najnovejšo izjavo z najbolj relevantnimi preteklimi testi
2. BARRON'S STUDY GUIDE je učbenik za SAT. Lahko se kupi knjigo za vsak del posebaj (Math, Reading, Writing) ali pa eno knjigo, ki pokriva vse - sama sem imela to in mi je dobro koristila.
Study guidov je ogromno od različnih podjetij. Meni je bil Barron's najbolj všeč, ampak sem slišala, da sta tudi The Princeton Review in Kaplan v redu.
3. THE ULTIMATE GUIDE TO SAT GRAMMAR by Erica L. Meltzer super knjiga za pripravo na vprašanja za iskanje napak in na splošno za pogoste napake ter izboljšanje pisanja.
4. DIRECT HITS TOUGHEST VOCABULARY OF THE SAT n/ali drugi del DIRECT HITS TOUGHEST VOCABULARY OF THE SAT zbrane najbolj pogoste besede, ki se uporabljajo za SAT in razložene, opisane na zabaven način, tako da si jih je lažje zapomnit.

Pri vocabulalry building pomaga tudi, da si sami naredimo flash cards, na internetu pa najdemo tudi ogromno besed, ki naj bi jih znali za SAT. Poleg tega je na voljo tudi mnogo različnih aplikacij.
Financial Aid - štipendije, posojila, student work
Nobena skrivnost ni, da je študij v ZDA zelo drag. Že javne univerze stanejo 20 do 30 tisoč evrov na letnik (za mednarodne študente), za privatne univerze pa se cena večinoma podvoji. To nas pripelje do ranga med 80 tisoč do četrt milijona evrov za dodiplomski študij. Cene so vrtoglave, ampak na voljo so tudi različne štipendije, ki lahko pokrijejo tudi celoten strošek študija.
Financial Aid
Financial aid oziroma finančna pomoč zajema vso finančno pomoč, ki jo (lahko) dobimo. Torej v izraz financial aid so vključene štipendije, student work in tudi posojila. Razlike med vrstami finančne pomoči so velike in zelo pomembne - štipendij nam ni potrebno vrniti, posojila moramo po tem ko diplomiramo (z obrestmi!); student work pa pomeni, da je to delo, ki ga bomo opravljali in bomo zanj tudi plačani.
Vrste finančne pomoči (!!! so različne za mednarodne študente in za domestic students!!!) in informacije o tem kako se prijavimo se najde na spletni strani univerz. Večinoma je potrebno poslati posebno prijavnico, ki je zelo, zelo podrobna in v kateri moramo navesti vse družinske odhodke in prihodke in podrobnosti o naši družini.
V ZDA obstaja več vrst štipendij - akademske, športne, glede drugih dosežkov, na podlagi nacionalnosti, itd. Najbolj pomembno je, da raziščemo vse na spletni strani univerz glede štipendij in da z univerzami tudi stopimo v kontakt glede priložnosti. Admissions and financial aid offices so tam z razlogom in v kolikor nam kaj ni jasno glede financiranja (ali česa drugega) je najboljša ideja, da univerzo direktno kontaktiramo. V kolikor pa gre za športne štipendije, pa tudi da kontaktiramo trenerja oz. športni oddelek.
Na žalost vse univerze ne ponujajo finančne pomoči mednarodnim študentom ali je pa procent finančne pomoči precej majhen - to je faktor, ki ga je potrebno upoštevati pri izbiri univerze. Še drug pomemben faktor je iz česa je sestavljena finančna pomoč - ali so to štipendije ali posojila?
Denar je izredno pomemben faktor za nas, ko se prijavljamo na univerze, prav tako pa je tudi pomemben faktor univerzam, ki zbirajo študente. Za nas je vsekakor prednost univerze, če je NEED-BLIND, kar pomeni, da pri izboru študentov ne vedo finančnega ozadja študentov, torej ali si lahko privoščijo šolnino ali ne. Logično je, da bogatejše univerze ponujajo več in večje štipendije in si lahko privoščijo biti need-blind.
Sama sem obiskovala majhen liberal arts college Grinnell College v Iowi in prejela celotno štipendijo (full-ride) za šolnino in tudi štipendijo, ki je v veliki meri pokrila tudi room & board. Polega tega je bil del mojega financial aid packega tudi nekaj posojila od univerze ($4.000 na leto), kar ni nenavadno. Posojila navadno mirujejo do diplome, potem pa se začnejo odplačevati v roku 6 mesecih po uspešni diplomi in takrat se tudi začnejo nabirati obresti.
Ob sprejetju na univerzo bomo prejeli tudi podatke o našem financial aid package. Če nam ponujeni paket ne ustreza, je najbolje da se univerzo kontaktira in vidi kakšne so možnosti v tem primeru (možno je, da nam univerza paket poveča).
Poleg štipendij samih univerz, obstaja tudi Ad Futura - štipendija za študij v tujini javnega štipendijskega, razvojnega, invalidskega in preživninskega sklada RS. Več informacij o tej štipendiji najdete tukaj.
© 2021 by Zala Tomašič.
crossmenu